Google

10 de febrer 2014

Esclat de música negra a Catalunya (I)


Ja fa un temps a Catalunya estan sorgint forces grups i projectes musicals que aposten per les músiques negres. Més enllà del blues, i sobre tot del jazz, amb una sòlida tradició i representació, aquest esclat musical actual es belluga i fa bellugar a ritme de funk, boogaloo, soul, rhythm 'n' blues o qualsevol combinació en torn l'anomenada black music.

Alguness d’aquestes bandes estan agrupades i promocionades per Blackcelona, una plataforma de seguiment imprescindible pels amants dels ritmes d’esséncia negra. Amb un àlbum editat amb diferents bandes i un segon en camí que ho farà aquesta mes de març, Blackcelona també organitza el Blackcelona Explosion, una mostra de música negra de Barcelona que ja porta tres edicions.

L’escena dels directes té, però, una cita anual imprescindible, el Black Music Festival de Girona i Salt . Aquesta és la trobada més important de música negra a Catalunya que presenta cada any un munt de formacions nacionals i internacionals de diferent registre.


Un dels grups punters de la música negra actual amb origen a Barcelona és The Excitements. Nascuts com banda el 2010 i amb un munt de concerts fets per Europa, la seva es una proposta molt potent de Rhythm and Blues i Soul. La cantant del grup ha format paral•lelament fa ben poc Koko-Jean & The Tonics,  un quartet en el que hi participen músics d’altres formacions. Combinen blues, soul i rock and roll i sonen així de bé:
Un altre banda de referència amb ressò internacional, en aquest cas gironina -he de confessar que estan entre les meves preferides- són The Pepper Pots. També amb veus femenines i soul genuí, porten uns quants anys rodant, han gravat diferents àlbums i actuat arreu amb col•laboracions tant destacades com Ely “Paperboy” Red. Una de les tres cantants inicials de The Pepper Pots, la Marina ha deixat el grup recentment per crear una nova banda, Marina Bbface & The Beatroots


Seguint amb més bandes, Funkystep & the Sey Sisters va ser formada el 2006 per sis músics d'Osona als que despés es van unir les tres cantants i germanes. De nou el gènere femení és protagonista vocal. El seu repertori és pur soul, groove & funk dels 60's i 70's.En aquest escenari de black music a Catalunya hi ha molts més grups que intenten obrir-se camí en un panorama musical general on les oportunitats són tan amples com les dificultats per aconseguir-ho. Pots veure més propostes a la segona part de música negra a Catalunya
Publica un comentari a l'entrada
Tricks and Tips