Google

07 d’abril 2013

Els blogs i la seva importància en la difusió musical


Els continguts musicals estan entre els més cercats a la xarxa per tot tipus de internautes. Només cal veure els milions de visualitzacions que hi ha de vídeos musicals, l'augment progressiu en l'ús de plataformes d'streaming com Spotify o altres, la tendència creixent a escoltar podcast o ràdios online musicals i, per descomptat, la notable presència a les xarxes socials de música i referències a grups, músics, concerts, cançons, esdeveniments, ...

En aquest panorama digital, els blogs –personals i professionals- tenen un paper determinant en la difusió de tots els elements i protagonistes del sector musical. Des del músic menys conegut fins els grans gegants digitals com Youtube o primeres figures mundials, tots aconsegueixen beneficis directes o indirectes gràcies a la feina sovint altruista de bloggers musicals.La nostra és una feina gratificant, no sempre valorada, una tasca que suposa una inversió en temps elevada, a banda del cost econòmic que, com a mínim, suposa el domini i el hosting i que només en alguns casos obtenen retorn directe. Malauradament no som una excepció en l’encara predominant idea de que els serveis digitals són gratis. Visitant els anunciants o compartint els continguts pots ajudar a que projectes com aquest es mantinguin vius. 

Algunes dades donen una idea aproximada de la mida de la blogsfera musical. Una cerca a Google de blogs música ofereix 259 milions de resultats, 2.130 milions si el cercat és music blogs. Si canviem música per altres temàtiques ens trobem amb 90,4 milions per deportes, 31,6 per moda, 18,1 tecnología o 14,2 cocina. Evidentment la música a la xarxa interessa, i té un pes molt destacable. Qui no ha descobert artistes que no coneixia en aquest immens paradís musical? Qui no ha retrobat aquell disc o aquella cançó que tenia oblidada? Qui no ha gaudit en un concert al que va anar per recomanació d’un blog que segueix?

A Melomania he recomanat amb força ocasions diferents iniciatives digitals per descobrir i escoltar música i accedir a informació i opinions d’interès. A la blogsfera musical catalana recomanava ja fa un temps diferents blogs en català . Com no només de blogs viu l’aficcionat, també vam proposar algunes webs recomanades per escoltar i descobrir música  o pàgines musicals a Facebook i altres suggeriments que no relaciono ara per no cansar-vos.


M’agradaria complementar les recomanacions anteriors amb ha uns quants blogs de diferent tendència musical. Alguns d’ells m’han acompanyat en aquest camí de passió pel binomi digital-musical durant els 5 anys que ara compleix Melomania. No hi són tots, clar, però estan tots els que hi són.


5 blogs recomanats

  • Bad Music 2.0 Un site molt recomanable que inclou Bad Music Blues, Bad Music Rock, concerts enregistrats per ells mateixos i produccions pròpies com els programes de ràdio.
  • La Ruta Norteamericana  De la mà del periodista Fernando Navarro, aquest es un excel•lent espai dedicat a la música nord-americana.
  • Vivejazz Cròniques i podcast acuradament seleccionats de l’actualitat jazzística internacional. Dirigit per Antonio Fernádez.
  • Dirty Rock  Fet des de Canàries, és de visita obligada per qualsevol seguidor de l’actualitat rockera internacional, a més d’altres referències.
  • Planeta Manrique  Un blog amb poc més d’un any de vida escrit pel veterà Diego A. Manrique, referent indiscutible del periodisme musical a España.
Publica un comentari a l'entrada
Tricks and Tips