Google

25 d’octubre 2012

50 anys de Rolling Stones, rock ‘n’ roll business

Complir 50 anys d’una carrera professional única és un bon motiu per engrassar la maquinaria i posar els motors en marxa de nou. Així ho han fet The Rolling Stones,tornant a primera plana de l’actualitat musical internacional per mèrits propis i perquè Jagger sap bé que business is business.

Són la banda més destacada de la història de del rock ‘n’ roll i s’ho creuen. Mil i una batalles, molts grans èxits, centenars de cançons conegudes per varies generacions, algunes versionades per incomptables artistes i alguns imitadors –també de bons com els mateixos Smoking Stones- i gires mundials multimilionàries –l’ultima, el Bigger Bang Tour, s’estima que va rondar els 500 milions de dòlars de facturació-. Força més que bon rock ‘n roll durant 50 anys, i això dóna per molt.

Amb l’excusa i l’oportunitat del 50 aniversari, estrenen Crossfire Hurricane, un documental d’unes dues hores i mitja que es presenta a diferents cines de tot el mon. En el cas de Catalunya s’ha projectat en comptades sales en una sessió única aquest 18 d’octubre. Vist i no vist.

També veu la llum 'Grrrr', un recopilatori amb un grapat de cançons i només dos temes nous un dels quals ja es pot escoltar a xarxa. És l’enèsim recopilatori de la banda i arriba després d’algunes reedicions fetes els últims anys com les de 'Some Grils' o 'Exile on the main Street' que en aquells casos incorporaven temes mai publicats. El cert és que un 50è aniversari mereixia alguna cosa més. ¿Se’ls ha acabat la inspiració o s’han acomodat? Això si, el disc ve amb diversos formats, incloses presentacions luxoses amb tota mena de merchandising i fins i tot es pot accedir mitjançant l’app store i Google Play a una aplicació on ens ofereixen un concurs fotogràfic. L’esperada i mai realitzada última gira de la banda no ha estat anunciada com a tal, però si dos concerts a Londres aquest novembre i dos més a Newark, a prop de Nova York, al desembre. Ara per ara no hi ha més dates ni més ciutats tret d’insinuacions de Keith Richards de possibles concerts posteriors. Si se sap la gens despreciable quantia que el grup cobrarà pels 4 concerts: 20 milions d’euros

Els concerts: Pots comprar les entrades per Internet si et vols gastar un mínim de 130€ en el cas de Londres, tot i que pots invertir-ne més de 500 i veure’ls des de les primeres files. Potser haurien de fugir dels grans estadis i fer directes semblants al ‘Shine a Light’. Per què no agafar si cal cadires per seure i presentar més directes en petits recintes. Al cap i a la fi ens agrada la seva música més que el gran show business que transpiren.

A banda dels concerts, disc i documental, el negoci s’està completant amb un luxós llibre de fotografies  escollides pels mateixos protagonistes, exposicions, comparaixenses públiques i rodes de premsa. En una d’elles, a més de Mick, Keith, Charlie i l’stone a sou Ronnie Wood, hi va ser Bill Wyman, que com saps va deixar ja fa anys la banda, però forma part de la història com altres que ja no hi són.

Sigui com sigui, si no viatges ni a Londres ni a New York, sempre pots veure i escoltar eels nous vídeos de diferents èpoques que han publicat recentment al seu canal de Youtubeun autèntic baül de gravacions recomanables. Per molts anys Stones, el rock segueix essent un gran negoci encara que només sigui per una minoria.
Publica un comentari a l'entrada
Tricks and Tips